Projecten van de Getu Foundation

Lusaka Health Institute
Het Lusaka Health Institute (LHI) is een particuliere school voor verpleegkundigen in Zambia, voortgekomen uit het LNI. Dit is het eerste project van de Getu Foundation. Sinds 2010 heeft het LHI zijn eigen website: neem een kijkje!

Zambia's 1e erkende particuliere verpleegkunde-opleiding
De school opende zijn deuren in augustus 2005, en biedt een betaalbare 3-jarige opleiding tot een zelfstandig beroep. De verpleegkundigen bieden de zorg die nodig is om o.a. de AIDS-epidemie te bestrijden.

Het LHI zal bij een totaal aantal van 200 studenten zichzelf kunnen bedruipen. Maar voor de aanloopkosten en een beurzensysteem zijn de eerste tijd fondsen van buitenaf nodig.

De eerste stap is gezet: met grote inzet en gemotiveerd werk van studenten, personeel en (Zambiaanse en internationale) donors. Tijdens de ceremonie ter ere van de eerste verjaardag van de school, prees de onder-minister van Gezondheid dit particuliere initiatief als belangrijke bijdrage aan het Zambiaanse gezondheidszorgsysteem.

In januari 2007 is de vierde lichting studenten aan hun opleiding begonnen, en de belangstelling voor de school groeit nog met de dag.

Ontstaan
Het LHI is voortgekomen uit een teleurstellende ervaring van mede-oprichtster Marijn Wiersma, en student verpleegkunde Getenesh (bijnaam Getu).

Marijn woonde en werkte eind jaren negentig in Ethiopië. Daar werkte Getenesh voor haar. Een geweldige dame en een ongelofelijke overlever. Toen Marijn en haar gezin zich in 2003 opnieuw in Afrika vestigden, kwam Getenesh weer bij hen werken, om te ontsnappen aan armoede en een gewelddadig huwelijk.

In Zambia begon Getu aan een particuliere opleiding verpleegkunde. Ze was uitermate gemotiveerd en studeerde hard. Helaas bleek de school niet erkend door de overheid en ging na drie maanden failliet. Het lesgeld van een heel jaar was weg, en veertien studenten stonden zonder opleiding op straat.

Nieuwe school
Marijn en een van de docenten aan die eerste school besloten uit woede en frustratie samen een eigen, nieuwe opleiding op te richten. In juli 2005 werd deze school erkend door de General Nursing Council van Zambia. De eerste geregistreerde particuliere school voor verpleegkundigen was een feit.

Sinds 1 februari 2007 is de school te vinden op een nieuwe, grotere locatie, en onder een nieuwe naam: het Lusaka Health Institute. Het LHI is een not-for-profit-organisatie, die drijft op het lesgeld van de studenten en donaties van particulieren, sponsors en bedrijven.

Een vernieuwende aanpak
Het LHI streeft naar vernieuwing in het gezondheidszorgonderwijs: Als aanvulling op het curriculum willen we problem based learning en participatie van studenten en docenten bij het lesprogramma stimuleren. Hiertoe werken internationale vrijwilligers, studenten en staf op het LHI samen.

Innovatief is ook de financiering van de school. Op termijn zullende de lopende kosten worden betaald uit het lesgeld van de studenten. Maar voor de aanloopkosten (gebouwen, meubilair, lesmateriaal, etc.), en voor een beurzensysteem voor uitmuntende en/of arme studenten, werven we steun in de particuliere sector: bedrijven en individuen die willen investeren in onderwijs dat een aantoonbaar resultaat levert. Ook vragen we steun in de vorm van geld, training en adviezen van diverse NGO’s.

Om de gevolgen van de zogenoemde brain drain tegen te gaan, bereiden we in overleg met de Zambiaans overheid contracten voor, waarin (gesponsorde) studenten zich verplichten aansluitend op hun opleiding, 3 jaar in Zambia te werken.