LHI PC-Project

Nederlandse ict-studenten bouwen internet-leeromgeving voor verpleegkundeschool in Zambia

De Getu Foundation, Nova College en Stichting LAN zijn in maart 2007 een samenwerking aangegaan om in Lusaka, Zambia, de verpleegkunde-opleiding Lusaka Health Institute (LHI) te helpen innoveren.

In juli reisden 2 cursisten en 2 begeleiders van het Nova College en Stichting LAN af naar Lusaka om de school te voorzien van een computernetwerk. Het netwerk omvat 15 studiewerkplekken, 5 docentenwerkplekken, 1 server en randapparatuur.

Er is een portal, met anatomie, fysiologie en verpleegtechnische informatie en een digitale bibliotheek. Vanuit Nederland kan deze up to date worden gehouden. Zo kan de school snel, goedkoop en effectief blijven innoveren.

De cursisten doen de studie ICT-Beheerder aan de ICT Academie van het Nova College. Zij lopen stage bij Stichting LAN. De reis was tegelijk een stage- en leeropdracht. Het project is voor een groot deel gesponsord door donaties van bedrijven en particulieren. Daarmee is in alle computerapparatuur, het lesmateriaal en de verpleegkundige-materialen voorzien. Het transport van de apparatuur is betaald uit donaties en door de Getu Foundation.

Via deze link kunt u het verslag lezen dat initiatiefnemer Jasper de Grood schreef over dit bijzondere project: LHI-pc-project

Voor informatie over het project en de Stichtingen kunt u terecht op:

lhiproject.wikispaces.com * www.stichting-lan.nl * www.novacollege.nl

Enroll all your sons and daughters!

Woorden van een vader

Onderminister wijdt school in

Onderminister Kazenene onthult plaquetteOp dinsdag 27 juni, bijna een jaar na de officiële registratie van het Lusaka Nursing Institute, werd deze particuliere school feestelijk ‘geopend’ door de Zambiaanse onderminister van Gezondheid. Namens de regering sprak hij zijn bewondering en steun uit voor dit krachtige particuliere initiatief.

Staf en studenten van het LNI hadden er alles aan gedaan de openingsceremonie tot een feestje te maken. In de tuin van het LNI was een buffet opgesteld. Er waren speeches en muziek; de studenten waren aanwezig in hun uniformen en gaven demonstraties van verpleegkundige handelingen die zij in hun eerste jaar hadden geleerd. De trots en de vreugde om deel te zijn van dit vernieuwende project was bij iedereen voelbaar.Studenten meten bloeddruk

Onder de aanwezigen waren, behalve de onderminister, o.a. vertegenwoordigers van de General Nursing Council, van de Zambian Nursing Association en een grote zorgverzekeraar in Zambia. Ook de Nederlandse en Britse ambassadeurs in Lusaka gaven acte de presence.
Oprichters Marijn Wiersma en Brighton Chellah gaven speeches, alsook de onderminister (die later ook certificaten voor bijzondere prestaties van de studenten uitreikte), en een van de studenten.
Er waren LNI-taarten, een verpleegkundigen-lied/rap en mr. Chellah en onderminister Kazenene onthulden een sjieke plaquette op de gevel van de school.

Al met al was het een zeer geslaagde en trots stemmende middag. Wij zijn gesterkt in de gedachte dat gezondheidsonderwijs voor Zambia van cruciaal belang is, en dat de aanpak van deze particuliere school, gedragen door gemotiveerde staf, studenten en donateurs en investeerders uit de particuliere sector, de juiste is.It's official!

Er is veel bereikt dit eerste jaar. Deze maand begint de derde lichting en wij gaan verder om van het LNI een waardevol en gerenommeerd onderwijsinstituut te maken. Er zijn inmiddels ook plannen om het programma uit te breiden, o.a. met een kraamzorg-opleiding en, op langere termijn, om een onderwijskliniek te vestigen. U kunt deze ontwikkelingen volgen via deze website en de LNI-nieuwsbrieven.

International Nurse Day in Lusaka, 12 mei 2006

Een verslagje van Charlotte Peters, studente medicijnen uit Amsterdam, die 3 maanden meeliep en les gaf aan het LNI:“Vrijdag was het NURSE DAY en was de school uitgenodigd om mee te marcheren. Om 7.15 uur zat ik (als enige) klaar voor vertrek en om 8.00 uur stonden we klaar met spandoek en alles om te marcheren. Helaas gelooft de Zambiaanse minister van gezondheidszorg (…) in het begrip ‘tijd is een illusie’ dus die kwam 2,5 uur te laat opdagen… Toen marcheren, erg leuk, de hele stad stond door ons in de file (…)”. Het evenement was georganiseerd door de Zambiaanse Nursing Association; het LNI was de enige school die met eigen spandoek meeliep - weer leuk geprofileerd.